Stort engasjement under World Circular Economy Forum 2023 

2000 deltagere fra 100 forskjellige land var samlet på World Circular Economy Forum i Helsinki i Finland 30. og 31. mai for å utforske hvordan vi kan oppskalere og fremskynde en global sirkulær økonomi. Praten gikk livlig mellom deltakerne, og ga alle et energipåfyll til å fremskynde omstillingen. 

Circular Norway var representert ved daglig leder Alexander Christensen og prosjektleder Rebekka Kvalsund. De deltok i ulike sesjoner og hadde samtaler med en rekke globale aktører.

Bredt faglig program

Konferansen hadde verdensledende eksperter på scenen, og det ble dypdykket i ulik tematikk som standardisering, data og indikatorer, kritiske råmaterialer, fornybar energi, strategier og veikart, bygg, plast og emballasje, hydrogen og mye mer.

– Det er et spesielt fokus på globale floker som må løses for at vi skal klare å snu visjon til konkrete løsninger. Det gir oss et energipåfyll å se at Circular Norways tematiske prioriteringer for 2023 samsvarer med den globale agendaen, sier Alexander Christiansen, leder i Circular Norway.

Under årets WCEF-program var det flere sesjoner om sirkulærøkonomi som verktøy for å lykkes med klima- og naturmål, ren energi, kritiske råmaterialer, finans og sirkulærøkonomi og sirkulære verdikjeder.

– Kritiske råmaterialer, sirkulær finans og energi, er temaer vi jobber mye med, og vi løftet dette sist på Den Store Sirkulærkonferansen i slutten av mai, sier Christiansen.

– Omstillingen til fornybare energisystemer krever kritiske råmaterialer som må baseres på en sirkulær modell

Gjenvinning og leie av kritiske råmaterialer

– What does it take to get miners to participate in the circular economy? Now that the mean for the green energy transition will require minerals and metals. Is the extract model good enough? What is better is metals as a service, sa Ashleigh Morris fra COREO. 

Ledende verdensekspert Patience Mpofu fra Insight Mining Experts understreker at kritiske råmaterialer og mineralindustiren er i hjertet av den sirkulære omstillingen og fremtidens dilemmaer.

– Vi trenger teknologi for å løse floken om tilgang til kritiske materialer, men teknologien som skal løse floken, trenger disse konkrete råmaterialene. Samtidig er ikke utvinning av materialer en god løsning, spesielt hvis vi skal skape en sirkulær økonomi som setter menneske og rettigheter i fokus, sier Mpofu.

Janez Potočnik fra Det internasjonale ressurspanelet, pekte på å frakoble ressursbruk og vekst som en løsning.

– The central question we should ask is: how do we meet human needs in the most energy and resource efficient way? We need to decouple, argumenterte Potočnik. 

Vi må stimulere investering i sirkulærøkonomi  

– Finansiering av den sirkulære økonomien skal økes, men det skjer ikke uten hjelp av stimulerende reguleringer, gode målingsinstrumenter, veikart og mekanismer som fordeler risikoen i de sirkulære forretningsmodellene, var budskapet under finansbolkene.

Nederlands miljøminister Vivianne Heijnen oppfordret banker til å dele gode eksempler på sirkulære suksesshistorier med hverandre. Andrea Liverani fra Verdensbanken, forteller at vi må nedskalere den lineære økonomien.

– Linearity has been incentived by policies that support linearity. We do not tax linearity enough, but we also subsidize it. The rules of the game must be changed to support circularity and disperse linearity.

– Det er stor enighet om at i et mer velfungerende økonomisk system basert på prinsippene av å ta vare på klima, mennesker og natur, er sirkulære investeringer en tryggere og langsiktig investering med bedre forsyningssikkerhet, sier Christiansen.

Nødvendig å måle utviklingen

Valerie Hickney, Global Director of Environment, Natural Resources and the Blue Economy i Verdensbanken pekte på nødvendigheten av en rask omstilling.

– Circularity is not just a nice have, it is a must have because at the end of the day it’s an efficiency and affordability agenda, sa Hickney.

– Metrics move markets, including financial markets.

Budskapet var at vi må standardisere måleinstrumentene for sirkulær økonomi for å kunne drive en samkjørt omstilling av den globale økonomien, og stille forberedt til nye regulatoriske rammer drevet av CSRD, Taksonomien og EU Green Deal. Likevel skal vi ikke glemme at vi må finne unike og innovative løsninger for hver bedrift, hvert økosystem og hver region, fordi «one size, does not fit all».

– Her må vi lære av hverandres gode sirkulære løsninger. Verdens bedrifter viser at de er fremoverlente og ønsker å ta i bruk reparasjon, vedlikehold, gjenbruk, teknologisk innovasjon, nye innovative forretningsmodeller og industriell symbiose. Det lover godt, sier Christensen.  

Han er positiv til at det løftes praktiske løsninger og settes fokus på prioriterte temaer på konferanser som denne.

– Det har vært en inspirerende reise hvor vi har fått konkrete eksempler på innovative forretningsmodeller, som for eksempel "metaller som en tjeneste". Det bidrar til at verdien av materialene kan optimalt utnyttes og totale kapitalutgifter kan reduseres i verdikjeden. Disse modellene kan bidra til sosial bærekraft samtidig som de har positive effekter på klima og natur, gjennom for eksempel å knytte verdien til statlige fond for nasjonal formuesforvaltning.

Neste års World Circular Economy Forum, WCEF2024, vil bli avholdt i Brussel.

– Dette er et spennende valg av lokasjon, med tanke på at Forumet vil finne sted rett før valget av nytt Europaparlamentet for perioden frem til 2029. Vi ser frem til neste års Forum, som sikkert kommer til å knytte finans, offentlig og privat sektor enda tettere sammen, sier Christiansen.

Previous
Previous

Se opptak fra Den store sirkulærkonferansen

Next
Next

Fullt hus på Den store sirkulærkonferansen