Circle Scan Kongsvingerregionen

Sirkulærøkonomi i byggenæringen

Kommunene Eidskog, Grue, Kongsvinger, Sør-Odal, Nord-Odal og Åsnes benytter naturressurser til næringsdrift, og har fokus på grønn vekst. Her gjennomførte de Circle Scan for å bli bedre på sirkulærøkonomi og skape nye, grønne arbeidsplasser.

Etter en sosioøkonomisk kartlegging av aktører og sirkulære initiativ i regionen, så ble de lokale materialstrømmene i byggenæringen analysert. Bygg- og anlegg er den største innlandsnæringen i Norge, med stort råvareforbruk, høyt utslipp og mye avfall. Over 160 lokale byggeaktører deltok i spørreundersøkelse eller dybdeintervju. Konklusjonen var at ingen her benyttet gjenbrukt eller resirkulert byggemateriale. I den trerike regionen importerer de mye trevirke, og de fleste byggematerialene var basert på jomfruelige råvarer. Avfall fra nyoppførte bygg utgjorde også mer enn avfallet fra gamle bygg som ble revet.

Kartleggingen førte til utvikling av ulike sirkulære strategier. Fire av disse ble utviklet til piloter med konkrete handlingsplaner. Resultatet av Circle Scan Kongsvingerregionen er økt sirkularitet, reduksjon av råmaterialforbruk, kutt i CO2-utslipp og grønne arbeidsplasser i den lokale byggenæringen.

Lokale mål: 

  • Bevare ikke-fornybare råmaterialer 

  • Kutte i CO2-utslipp 

  • Skape nye, sirkulære arbeidsplasser

  • Kutte kommunale utgifter ​

Prosesen fra analyse til fire sirkulære piloter  

Circle Scan består av fire faser. Prosjektet ble ledet av Circle Economy i Amsterdam i samarbeid med Circular Norway. Deltakerne var lokale prosjekteiere, lokale bedrifter og interessenter fra nasjonal byggesektor. 

4 faser Kongsvinger.png

Fase 1: Kartlegging

20191010-Kongsvinger-Built-Environme.jpg


 

Innsikten fra kartleggingsfasen er grunnlaget for resten av prosessen. Lokale aktører fortalte at mye trevirke ble importert, og lite foredlet lokalt. Det var få sirkulære initiativ. Næringen er svært viktig for verdiskapningen og sysselsettingen, og det er stort potensial for sirkulære forbedringer.

 Mål for fase 1:  

  1. Oversikt over de viktigste aktørene i byggenæringen

  2. Avdekke hovedutfordringer mot sirkulærøkonomien

  3. Innsikt i pågående sirkulære initiativer

  4. Kunnskap om krav og regelverk lokalt og nasjonalt

  5. Innsikt i lokale og nasjonale politiske mål og strategier

Fase 2: Analyse av materialstrømmer

Skjermbilde-2020-03-16-kl_-14_29_19.jpg


 

Data på uttak, forbruk, gjenbruk og avfall av råmaterialer i byggenæringen ble hentet fra Eurostat, SSB med flere. Så ble det sett på hvordan råmaterialene ble fordelt på privatboliger, formålsbygg og infrastruktur (metabolismen). Det ble også laget en oversikt over byggningsmassen og dens material sammensetning.

Det ble så identifisert syv sirkulære strategier for å øke sirkulariteten i verdikjeden. I workshop for Fase 2 ble tre strategier valgt for videre utvikling i fase 3 & 4.

Mål for fase 2: 

  1. Kunnskap om materialstrømmene i byggenæringen

  2. Data som viser hele verdikjeden i byggenæringen

  3. Oversikt over bygningsmasse og materialer

  4. Kartlegge og velge sirkulære strategier og muligheter

Fase 3: Sirkulære innovasjoner

Skjermbilde-2020-03-19-kl_-16_12_10.jpg


 

 

Basert på strategiske valg fra fase 2, ble de tre prioriterte strategiene videreutviklet gjennom flere webinarer. Innenfor hver av strategiene er det potensial for å utvikle sirkulære pilotprosjekter. Lokale eksperter, aktører og nøkkelpersoner ble involvert i denne utviklingen. Deretter ble de pilotene som best kunne oppfylle målene i strategiene valgt for videre utvikling.

De tre strategiene:

1) Øke gjenbruk av materialer

2) Korte ned verdikjeden

3) Kapasitetsbygging og opplæring

Fase 4: Handlingsplan


 

I fase 4 ble det utviklet handlingsplaner for pilotprosjektene. Disse inneholdt informasjon om budsjett, aktiviteter, viktige aktører og sosiale, - økonomiske- og miljø-påvirkninger fra prosjektet. Det var Circle Economy, Circular Norway, lokale prosjekteiere, lokale aktører og ledende nasjonale, sirkulære aktører innenfor byggesektoren som samarbeidet om å utvikle handlingsplanene for de fire sirkulære pilotene.  

Fire sirkulære piloter 

1.  Kvalitetssikring av materialer fra donor-bygg

2.  Regionalt nettverk for gjenbruk og redesign av møbler 

3.  Sirkulære innkjøp – opplæring og kapasitetsbygging

4.  O-house og relaft

Fire sirkulære piloter

unsplash-image-SsuQQAaZoZQ.jpg

1. Ombruk – gjenbruk og redesign av møbler 

Et nettverk for salg og kjøp av brukte kontormøbler. Nå gjenbrukes og redesignes møblene. Dette er ofte et produkt det er vanskelig å resirkulere og materialgjenvinne.

Prosjektet bidrar til å:

  • Redusere avfall og materialforbruk

  • Kutte C02-utslipp

  • Kutte kostnader gjennom gjenbruk og redesign

  • Skape sirkulære arbeidsplasser

Kontaktperson: Prosjektleder, Eva Snare, Eva.Snare@nord-odal.kommune.no

 
unsplash-image-zV4vQuZmw_Q.jpg

2. Donorbygg - kvalitetssikring av materialer

Å demontere gamle bygg fremfor å rive, slik at materialene kan doneres til nye bygg er en bærekraftig måte å bruke ressursene på. Materialene kvalitetsjekkes for å forsikre at de møter dagens byggekrav og dermed kan gjenbrukes. Deretter legges de inn i database for videresalg.

Prosjektet bidrar til å: 

  • Redusere avfall og materialforbruk 

  • Kutte i Co2-utslipp 

  • Kutte kommunale utgifter, på langsikt

Kontakt: Prosjektleder Ole Gunnar Holen, Ole.Gunnar.Holen@sor-odal.kommune.no

 
Pilot-3.jpg

3. Sirkulære innkjøp – opplæring

Målet med denne piloten er innsikt i hva som skal til for å endre offentlige anskaffelser til å bli mer sirkulære. «Vanlige» anskaffelser følges opp med sirkulære “skygge-innkjøp”. Dette krever opplæring av kommuneadministrasjon og lokale politikere. Læringen fra piloten kan føre til endring mot sirkulære anbud både lokalt og nasjonalt.

Prosjektet bidrar til å: 

  • Redusere avfall og materialforbruk 

  • Kutte i Co2-utslipp

  • Øke kunnskap om sirkulær økonomi

Kontakt: Prosjektleder Sofie Pindsle, sp@circularnorway.no

 
121EC37D-168E-4B24-8B87-A608204715BA.jpg

4. O-hus – sirkulære ungdomsboliger

Regionen igangsetter en prototype på en sirkulær bolig for ungdom. Byggeprosjektet er et samarbeid mellom Skarnes videregående skole, bygg- og anleggsteknikk, Topos Arkitektur og GIR (Kongsvingereregionens interkommunale avfallsselskap). Minst 50 prosent av alle byggematerialer er basert på gjenbrukte eller resirkulerte materialer. Veggene er «relaft», moderne laftet vegg som tillater demontering. 

Prosjektet bidrar til å:  

  • Gjenbruke råmaterialer

  • Kutte i CO2-utslipp 

  • Skape sirkulære arbeidsplasser

Kontakt:  Prosjektleder Jon Guttormsen, post@toposark.no

 

Rapporter fra Circle Scan Kongsvingerregionen