Rundebord om kritiske råmaterialer og forsyningssikkerhet

Det var konstruktiv og god steming på rundebordet i Bergens næringsråd. Initiativtakere Bjørn Arild Thon, leder i RENAS og Alexander Christiansen, leder strategi og forretningsutvikling, Circular Norway, ble møtt med stort engasjement fra Monica Mæland, administrerende direktør i Bergen næringsråd (bilde øverst til venstre) .

Norge er et av få land i Europa uten en god plan for forsyningssikkerhet for kritiske råmaterialer. RENAS og Circular Norway gjennomfører nå en rundebordserie for å gi innspill til næringsministeren om hva norsk næringsliv mener bør gjøres for å sikre forsyningssikkerhet og industriutvikling. Første rundebord var i Bergens næringsråd fredag 17. februar.  

I tråd med det grønne skiftet og klima- og miljømål skal Norge og Europa omstilles til en grønn, sirkulær økonomi. Etterspørselen etter enkelte mineraler forventes å bli mangedoblet, men det er et misforhold mellom behov og tilgangen på materialer.

-Forsyningssikkerhet for kritiske råmaterialer er en nøkkel i ambisjonene om elektrifisering, digitalisering og grønn omstilling, sier Bjørn Arild Thon, leder av RENAS. Han håper rundebordserien kan bidra til innsikt som fremskynder en forsyningssikkerhet av kritiske råmaterialer.

Engasjement for grønn industriutvikling

Aktørene ADEPTH Minerals, Corvus Energy, NORCE, Ocean Technology, BIR AS og Raftostiftelsen deltok på rundebordet hos Bergens næringsforening i regi av RENAS og Circular Norway.

-I samtalen fikk vi fram gode eksempler på hva norsk næringsliv, forskningsmiljøer og organisasjoner mener er muligheter og hindre mot bedre forsyningssikkerhet og industriutvikling innen kritiske råmaterialer, forteller Alexander Christiansen, leder strategi og forretningsutvikling Circular Norway. Han var møteleder.

Utålmodige deltakere
Møtedeltakerne var opptatt av at planene og ambisjonene for elektrifisering og omstilling medfører et ekstra behov for kritiske råmaterialer. Gapet mellom hva vi har tilgjengelig på og dette ekstra behovet er ikke godt nok forstått av myndigheter og beslutningstakere, var budskapet.

Regjeringen arbeider med en mineralstrategi som en del av veikartet «Grønt industriløft». Den er forventet å komme i 2023. Stortinget har også bedt regjeringen kartlegge behovet for, og tilgangen på, mineraler og sjeldne jordarter i Norge og innføre krav om at gjenvinningsbransjen gjenvinner sjeldne jordarter og mineraler.

-Deltakerne pekte også på det faktum at dagens politikk ikke reflekterer at omstillingen for å lykkes med 1,5 graders målet går alt for sakte, forteller Christiansen.

Mineralutvinning i verdensklasse
Mineralutvinning i verdensklasse var et eget tema. For deltakerne på rundebordet betyr det alt fra å sikre forsyningslinjer, ivareta klima- og miljøperspektivet, få betalt for å handle etisk eller bærekraftig, og tørre å tenke stort med tanke på både systemendringer og ambisjonene for velferdsstaten Norge. Det inkluderer å se mulighetsrommet i å etablere alternative praksiser.

Det ble pekt på at vi for eksempel bør sette et mål eller gi en verdi for både urban mining (gjenvinning) og mineralutvinning til lands og til havs. Norge kan etablere alternative forsyningslinjer lokalt, og bygge allianser internasjonalt som er mer etiske, miljøvennlige og etterrettelige enn dagens verdikjeder. Det ble også sagt at myndighetene må tørre å satse på systeminnovasjon som forutsetter at vi endrer hvordan vi tenker på et overordnet nivå om hva vi måler, hva vi tillater, hvordan vi kjøper inn og hva vi gir støtte.

Å gjøre gode valg
Deltakerne pekte på at mange hensyn står mot hverandre, og at prioriteringer betyr å velge bort noe annet.

- For å kunne prioritere riktig er det nødvendig med en god kartlegging av hva som er Norges forutsetninger, og hva som er kritisk for norsk industri. Med en slik kartlegging kan vi gjøre riktige valg, gode prioriteringer og sette fornuftige krav og mål, samtidig som vi løfter fram konkurransefortrinn, understreker Christiansen.

Han skryter av deltakerne.

- Et skifte mot en sirkulær økonomi vil være avgjørende for verdiskaping, økonomisk vekst og avfalls- og ressursforvaltning i de kommende tiårene. Det innebærer at vi har gode strategier for å sikre forsyningssikkerhet av kritiske råmaterialer, avslutter Christiansen. 

RENAS og Circular Norway vil arrangere rundebordsmøte om kritiske råmaterialer andre steder i landet. I etter kant vil det overrekkes et anbefalingsnotat til næringsminister Jan Christian Vestre senere i år. Ta kontakt med Anja Ronesen, kommunikasjonssjef RENAS på e-post anja.ronesen@renas.no, om du ønsker å få et rundebord til din region eller vil delta i samtalene.

Previous
Previous

Circular Norway får ny leder og satser på digitale tjenester

Next
Next

En tsunami for sirkulærøkonomi