Innovasjon og samarbeid på fransk-norsk dag

Paneldebatt om kritiske råmaterialer engasjerer både franskmenn og nordmenn.

“Time for action is now!” Det var budskapet under fransk-norsk dag på Handelshøyskolen BI i regi av Fransk-norsk handelskammer. Circular Norway var en av flere samarbeidspartnere.

Under tema “Mot en sirkulær økonomi”, ledet Alexander Christiansen, leder i Circular Norway, deltagere fra næringsliv, organisasjoner og studenter gjennom et imponerende program.

Konferansen favnet bredt med fokus på kritiske råmaterialer, innovasjon, samarbeidsmuligheter mellom franske og norske selskap og finansiering av det grønne, sirkulære skiftet. BRGM, Nexans, RENAS, Total, Aion, Sopra Steria, Cognite, Hydro og Schneider Electric deltok, deltok med flere.

Åpning med næringsministre

Etter åpningen med næringsministr Olivier Becht fra Frankrike og Jan Christian Vestre fra Norge, var kritiske råmaterialer på agendaen. EU har høye ambisjoner om mye mer utvinning i Europa og 15% resirkulering av CRM. Det haster med forsyningssikkerhet om vi skal kunne levere på morgendagens behov.

Før lunsj ble programmet delt i to parallelle workshop; en om byggenæringen, og en om digitalisering. Budskapet det samme; vi må ha gode data. God dataflyt kan fremskynde omstillingen.

Grønne, sirkulære startups og finansiering

I den påfølgende bolken om sirkulær innovasjon deltok Nicolai Prytz, bærekraftsansvarlig hos Tomra. Han fortalte om hvordan deres 50 år gamle sorteringsteknologi i dag er videreutviklet til å svare på behov som sirkulær økonomi, mattrygghet og ombruk av kritiske råmaterialer verden over.

Deretter handlet programmet om startups, og ulike selskap presenterte kort sine sirkulære løsninger. De mange, gode innovasjonene viste at det er mulighet for å lykkes med klima- og miljømål.

Avslutningsvis var finansiering av omstillingen tema. Her ble det fremhevet at EU-taksonomien med sine seks miljøkrav, hvor sirkulærøkonomi er ett av disse, vil fremskynde sirkulærsatsingen.

I sin oppsummering pekte Christiansen på at vi må samarbeide, lære av hverandre og sikre at vi skaper levedyktige bedrifter – da får vi skapt varige verdier.

Previous
Previous

Samtalearena for sirkulær finans

Next
Next

Et statsbudsjett for grønn omstilling