Finansforbundet, WWF Verdens naturfond og Circular Norway etablerer sirkulær finanskoalisjon

Det er behov for kompetanse om hvordan å lykkes med omstillingen til en sirkulær økonomi for aktører i finansnæringen. Sirkulær finanskoalisjon blir en samarbeidsarena hvor deltagere fra bank, forsikring og investering definerer hva de har behov for, og opparbeider seg kompetanse for å utvikle sirkulære produkter, tjenester og verktøy tilpasset nytt EU- regelverk og klima- og miljømål.

Dagens klima- og naturkrise står høyt på agendaen, og sirkulærøkonomi er et nøkkelverktøy for å kutte utslipp, bevare natur og sikre forsyning av kritiske råmaterialer for det grønne skiftet. Finansnæringen spiller en nøkkelrolle i omstillingen til et sirkulært samfunn, og kapitalen må vris til å støtte aktiviteter som driver omstillingen av økonomien.

Finansinstitusjoner som DNB, Tryg, Fremtind og SpareBank 1 er noen av aktørene som skal delta i Sirkulær finanskoalisjon.

— Vi kommer til å drøfte sentrale temaer som koblingen mellom sirkulær økonomi og miljømål, sirkulære indikatorer og lineær risiko, og norske og europeiske sirkulære regelendringer, forteller Alexander F. Christiansen, daglig leder i Circular Norway. Han vil lede arbeidet med Sirkulær finanskoalisjon i samarbeid med Finansforbundet og WWF. 

— Reguleringer som EUs taksonomi, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), offentliggjørings-forordningen (SFDR), er i ferd med å møte oss som et godstog, så det gjelder å være forberedt.

Bygger på tidligere innsikt

Circular Norway og Finansforbundet står også bak rapporten «Finansnæringen som pådriver for en sirkulær økonomi», som kom i april 2022. Formålet med denne rapporten var å se på hvordan finansnæringen kan bidra til å fremskynde omstillingen til en sirkulær økonomi.

Anbefalingene i rapporten gikk på å inkludere sirkulær økonomi i investeringsbeslutninger, stressteste porteføljen mot lineær og sirkulær risiko, men også ta i bruk data for å få bedre beslutningsgrunnlag og transparens rundt produkters klima- og materialfotavtrykk. Å starte en Sirkulær finanskoalisjon var også en av anbefalingene i rapporten.  

 

Behov for mer kunnskap

–  Finansbransjen vil ha en sentral rolle for å få fram en sirkulær økonomi. For å innta den rollen kan ikke bransjen løpe i hver sin retning. Vi trenger kunnskapsdeling mellom aktørene og bygge kompetanse på sirkulærøkonomi i finansbransjen, og være forberedt på å stille de vanskelige spørsmålene om hvordan vi skal klare å tilpasse våre tjenester til sirkulære forretningsmodeller, sier Arne Fredrik Håstein, nestleder i Finansforbundet.

Finansnæringen har et stort potensial til å påvirke samfunnsutviklingen og overgangen til en mer sirkulær økonomi. Men så langt oppleves sirkulære forretningsmodeller som usikre og den lineære risikoen blir sjelden vurdert. Samtidig jobber EU hardt for å realisere sine ambisjoner om et nullutslippskontinent i 2050, hvor sirkulære økonomi er en viktig pilar.

WWF påpeker at vi har behov for et system som setter naturen i sentrum og som holder produksjon og forbruk innenfor planetens tålegrense.

— Sirkulærøkonomi er en helt avgjørende løsning på både natur- og klimakrisen. Det handler om å redusere fotavtrykket til produksjon og forbruk, som er en av hovedårsakene til at vi overskrider planetens tålegrenser. WWF ønsker å bidra i denne koalisjonen for å få fart på en helt nødvendig omstilling i hele økonomien, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.

Koalisjonen skal jobbe sammen med flere ledende eksperter på sirkulær økonomi i finansnæring fra Europa. Resultatet av arbeidet skal bli en manual som gir god oversikt sirkulære reguleringer, samt et veikart for en bærekraftig finansnæring. Oppstart er i august 2023.

Er din bedrift interessert i å ta del i Sirkulær finanskoalisjon, så er det to plasser igjen. Ta kontakt med Alexander F. Christiansen, leder av Circular Norway, på epost: ac@circularnorway.no, eller telefon 481 78 088.

 

Previous
Previous

Arendalsuka: EUs regelverk - en tsunami? Eller en surfs up for sirkulærsatsing?

Next
Next

Se opptak fra Den store sirkulærkonferansen