Danmarks økonomi er 4 prosent sirkulær

Danskene bruker 24,5 tonn jomfruelige materialer per person per år for å dekke sine behov. 96% av disse materialene havner på deponi eller lagres, og kun 4 % sirkuleres i økonomien, i følge Ciruclarity Gap Report Denmark.

Danmark ligger under det globale gjennomsnittet på 7,2 prosent, men over de andre nordiske landene. Landet er kjent for vindmøller, sykler og resirkulering av drikkeflasker, men det gjør ikke stort utslag på sirkulariteten. Innbyggernes materialforbruk på 24,5 tonn er mer enn tre ganger høyere, enn det beregnede bærekraftige nivået på åtte tonn. Analysen er utviklet av Circle Economy.

Les hele rapporten her.

Lite ombruk av materialer

Nesten halvparten av råmaterialene Danmark forbruker låses gjennom å bli til bygninger og infrastruktur, kjøretøy og maskiner. Disse blir utilgjengelig for resirkulering på mange år. Ytterligere 30 prosent er fornybar, karbonnøytral biomasse. I transport og varehandel sirkulerer få åmaterialene.   

Det er lite ombruk av materialer i byggenæringen, transport og varehandel i Danmark, og nesten halvparten av råmaterialene som forbrukes blir utilgjengelige for ombruk fordi de er låst i bygninger og infrastruktur, kjøretøy og maskiner.

– Dersom sirkulariteten øker, reduseres forbruk av råmaterialer og klimagassutslipp kuttes, derfor er det viktig å lykkes med en sirkulær økonomi i alle land, sier Ellen Høvik, kommunikasjonssjef i Circular Norway.

Hun peker på læringen som ligger i å studere Gap-rapportene fra de ulike landene.

– Det er spennende å se hvordan de sirkulære strategiene som anbefales Danmark også kan lære oss i Norge om hvilke strategier som anbefales innenfor de ulike næringene, sier Ellen Høvik, kommunikasjonssjef i Circular Norway.

Danmarks karbonfotavtrykk, med 11,1 tonn per innbygger, ligger også over EU-gjennomsnittet på 9,5 tonn per innbygger.

 

Oppskrift for å øke sirkulariteten og kutte utslipp

Circularity Gap Report Denmark viser at Danmark gå fra 4 prosent sirkularitet til 7,6 prosent ved å innføre sirkulære strategier i ulike nøkkelnæringer. Da reduseres også materialfotavtrykket 39 prosent, og karbonavtrykket med 42 prosent. Danmark snur slik utviklingen mot et forbruk som er innenfor planetens tålegrenser.

Danmark er så vidt mer sirkulær enn Norge som er 2,4 sirkulært, og Sverige med 3,4 prosent.

– Samlet er Norden verdens 12te største økonomi, så dersom vi samarbeider for å øke sirkulariteten i Norden, vil dette bety mye for at de nordiske landene lykkes med sine klima- og miljømål. Det er for eksempel gode muligheter til samarbeid om fornybar energi, sekundærmaterialer, forbedret avfallssortering og ombruk av kritiske råmaterialer, sier Høvik.

 

Fem strategier for å øke sirkulariteten i Danmark

Rapporten utforsker fem «hva-hvis»-scenarier med nøkkelnæringer for å vise hvordan en sirkulærsatsing i Danmark både øke sirkulariteten, redusere materialfotavtrykket og kutte klimagassutslipp.

1.     Sirkulær byggenæring

·       Sirkularitet fra 1 til 5,2%.

·       Materialavtrykket redusert med 19,2%.

·       Karbonfotavtrykk redusert med 11,9 %.

 

Byggenæringen står for 31 prosent av Danmarks materialfotavtrykk og 17 prosent av karbonfotavtrykket, og er den største bidragsyteren til Danmarks material- og karbonfotavtrykk. Likevel; næringen endrer seg raskt – og bærekraftige bygg er nå en prioritet. Sirkularitet bør inkluderes på linje med energieffektivisering fremover. Dette kan for eksempel gjøres ved å benytte resirkulerte og ombrukte materialer i nybygg, gå over til mer lokale, bærekraftige materialer som tre, og sikre flere bofellesskap og multifunksjonelle bygg. I dag er 49 prosent av forbruket av råmaterialer låst i bygg og infrastruktur. Ved å innføre sirkulært design forenkler dette ombruk i framtiden.

 

2.     Omfavne en sirkulær livsstil

·       Sirkularitet fra 4 til 4,4%

·       Materialavtrykket redusert med 9,1 %

·       Karbonfotavtrykk redusert med 10,8 %

 

Jo mer folk tjener, jo mer forbruker og kaster de, og Danmark har en av de høyeste avfallsproduksjonene per innbygger i Europa, pekes det på i Circularity Gap Report Denmark.

Løsningen er å bekjempe overforbruket av ressurser – og dermed utslippene knyttet til utvinning og produksjon. Det innebærer å kjøpe færre varer av bedre kvalitet, gjenbruke mer, reparere, og sikre en delekultur av klær og husholdningsartikler. Bedrifter bør tilby reparerbare og resirkulerbare produkter med lang levetid.

 

3.     Tenk nytt om transport og mobilitet

·       Sirkularitet fra 4 til 4,3 %

·       Materialavtrykket redusert med 6,8 ​​%

·       Karbonfotavtrykket redusert med 15,1 %.

 

Et stort flertall av reiser i Danmark gjennomføres med privatbil, og dette økte i 2021. Denne trenden kan imidlertid snus ved å erstatte privatbilreiser med sykler og e-sykler, og fremme gange og bildeling, spesielt i urbane områder. De resterende kjøretøyene skal være elektriske og lette. I tillegg kan transportsystemets fotavtrykk reduseres ved å redusere reisebehovet, for eksempel ved å fremme arbeid delvis hjemmefra og lokale ferier.

 

4.     Ta vare på et sirkulært matsystem

·       Sirkularitet fra 4 til 4,8 %

·       Materialavtrykket redusert med 6,0 ​​%

·       Karbonfotavtrykk redusert med 8,0 %

 

Dansk landbrukspraksis krever rundt 63,7 % av landets land, noe som gjør det blant Europas mest intensivt dyrkede land.Tiltak for å styrke sirkulariteten i matsystemet spenner fra mer bærekraftige, regenerative oppdrettsmetoder og teknologier til å skifte kostvanene til innbyggerne i Danmark til mer plantebaserte. Et sirkulært matsystem er også et system der avfall minimeres og jordhelse og biologisk mangfold forbedres.

 

5.     Avansert sirkulær produksjon

·       Sirkularitet fra 4 til 4,04%

·       Materialavtrykket redusert med 1,1 %

·       Karbonfotavtrykk redusert med 1,3 %

 

Danmark har som mål å ha verdens første klimanøytrale produksjonsindustri innen 2030. For å lykkes anbefales det å iverksette ressurseffektiv, symbiotisk produksjon ved å dra nytte av sin banebrytende teknologi. For maskiner, utstyr og kjøretøy anbefales det å benytte R-strategier (ombruk, rehabilitering, og reparasjon) for å holde ressursene i kretsløpet. Dessuten bør markedet der sirkulære forretningsmodeller er i stand til å konkurrere med lineære.

 

Sirkulære arbeidsplasser er fremtiden

Den sirkulære overgangen vil bli drevet av omstilling i arbeidslivet. I dag er en av ti arbeidsplasser i Danmark direkte eller indirekte knyttet til den sirkulære økonomien. For å øke denne andelen, kan landet fokusere på å øke arbeidsplasser i kjernesektorer som avfallshåndtering, fornybar energi eller reparasjon. Rapporten peker også på at størst mulighet for sirkulære stillinger finnes innenfor områder som muliggjør sirkulær omstilling som varehandel, produksjon, helse og byggenæringen.

 

Veien videre

Danmark har overgått EUs ambisjoner om å kutte utslipp med 55 prosent, da deres mål er kutt på 70 prosent klimagassutslipp innen 2030. For å lykkes med dette er en omstilling til sirkulærøkonomi viktig, og materialfotavtrykket i forbruket må reduseres. Det krever samarbeid mellom myndigheter, næringsliv og sivilsamfunn. Myndighetene må også bidra med å forebygge avfall. Her betyr produsentansvar, grønne, sirkulære anskaffelser mye. Danmark har også vedtatt å bli første land til å støtte klimamerking av mat.

I rapporten anbefales myndighetene i Danmark å lage et rammeverk som prioriterer smartere materialbruk. Regjeringen bør også støtte virksomheter som vil omstille seg, og måle, overvåke og evaluere fremgangen for å motivere fremdrift i omstillingen.

Bilder og innhold er hentet fra Circle Economys rapport her: https://www.circularity-gap.world/denmark

Previous
Previous

Sirkulær økonomi på fransk-norsk dag

Next
Next

Workshop for sirkulære muligheter